Twierdzienie sinusów
typ: Wyprowadź twierdzenie sinusów, wiedząc, że suma niewspółiniowych wektorów a, b, c tworzących
trójkąt wynosi zero.
24 kwi 21:57
typ: Pomoże ktoś?
25 kwi 11:47
g:

A może inaczej. Pole trójkąta to połowa iloczynu długości dwóch boków i sinusa kąta między
nimi. (rysunek: h = b*sinγ; P = 1/2 a*h = 1/2 a*b*sinγ)
P = 1/2 a*b*sinγ = 1/2 b*c*sinα = 1/2 c*a*sinβ
Dzielimy te równania przez 1/2 a*b*c i dostajemy:
25 kwi 12:09
typ: Niestety nie, to zadanie muszę rozwiązać wykorzystując wektory oraz iloczyn wektorowy tak, jak
podałem w zadaniu. Wciąż nie wiem, jak to zrobić, dlatego proszę o pomoc.
4 maj 19:40