kwadratowa
Oliwia: Nie mam rozwiązania do takiego zadania
| | k | |
Udowodnij ze dla m≠1 p i q całkowitych , ułamek nieskracalny |
| nie może być rozwiązaniem |
| | m | |
równania
x
2+px+q=0
Czy dowod nie wprost zastosować Ale jak to zrobić ? NIe potrafie tego
24 kwi 21:43
maturzysta: Policzmy deltę
Δ= p
2 − 4q
Ja bym kombinowal chyba dalej z tym, ze te liczby x
1 x
2 są jakies podzielne przez siebie i
nie wychodzi z nich ulamek...ale to tylko hipoteza.
24 kwi 21:50
maturzysta: Jeszcze tam przy x1 x1 powinien być pierwiastek, bo to √Δ
24 kwi 21:51
Oliwia: | | 1 | |
Wiesz maturzysta mi się wydaje ze tu trzeba pokazac ze liczby takie jak np. |
| czy |
| | 3 | |
| | 3 | |
|
| czy inne tej postaci nie mogą być rozwiązaniem tego równania przy p i q całkowitych |
| | 5 | |
24 kwi 21:55
Oliwia: Tutaj raczej bym się sklaniala do dowodu nie wprost
Nie potrafie tych dowodow robic
24 kwi 22:00
jc: x = k/m
(k/m)2 + p(k/m) + q = 0
k2 + pkm + qm2 = 0
m | k2
ale nwd(m,k) = 1 i stąd wynika, że m= 1 lub m=−1.
To jest trudniejsze miejsce. Nie wiem, co na ten temat mówi się w szkole.
Propozycje:
(1) jesli m | ab i nwd(m,a) = 1, to m | b
(2) każda liczba >1 daje się jednoznacznie zapisać jako iloczyn liczb pierwszych
(nie patrzymy na kolejnośc)
24 kwi 22:01
Oliwia: zapytam Pani na następnej lekcji .
Na razie pora spac . dziekuje i dobrej nocy zycze
24 kwi 22:07
wmboczek: dowód wynika z tw o pierwiastkach wymiernych
gdyby takowy istniał to byłby postaci ±k k to dzielniki q
24 kwi 22:38
jc: wmboczek A twierdzenie o pierwiastkach wymiernych to co? samo się udowodni?
Chodzi własnie o dowód tego twierdzenia.
24 kwi 22:42
Oliwia: A co sa za twierdzenia o których piszecie ?
Jeszcze takich nie mielismy . Jestesmy na funkcji kwadratowej
25 kwi 08:28
yht:
to są twierdzenia które będziesz mieć przy wielomianach, na początku 2−giej klasy sie
wielomiany omawia zazwyczaj
25 kwi 08:45
Oliwia : A chyba ze tak . To w takim razie musze poczekać
25 kwi 08:47
jc: Mamy ułamek nieskracalny ułamek k/m. Czy może być tak, że m dzieli k2?
Wydaje się oczywiste, że jeśli k i m nie mają wspólnych dzielników większych od jeden,
to k2 i m też nie mają. Pomyśl, że k i m rozłożyłaś na czynniki pierwsze.
Żaden czynnik nie będzie wspólny (bo ułamek jest nieskracalny).
k2 rozkłada się na czynniki tak samo jak k, tylko każdy czynnik pojawi się w 2 razy wyższej
potędze. Np. k = 23*57, k2 = 26 * 514.
Widać , że jeśli m i k nie miały wspólnych dzielników, np. m=11*13,
to k2 i m też nie będą miały wspólnych dzielników (większych od jeden).
Problem w tym, że to, że liczbę można przedstawić w jedyny sposób
jako iloczyn czynników pierwszych wymaga dowodu. Można się jednak tym nie przejmować.
25 kwi 08:58