ciągi
kJay: Suma dwudziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa trzynastemu
wyrazowi tego ciągu.
Oblicz stosunek wartości pierwszego wyrazu do różnicy ciągu oraz trzynasty wyraz tego ciągu.
Dzięki :v
24 kwi 21:32
maturzysta: Sn25 = a13
I w tym momencie ja bym przyrównał te dwa wzory do siebie i zobaczył co mi wyjdzie czyli wzór
na Sn i na 13 wyraz tego ciagu (a13 = a1 + (13−1)r )
24 kwi 21:41
Bogdan:
a
1 = a
13 − 12r
a
2 = a
13 − 11r
.......
a
12 = a
13 − r
a
13
a
14 = a
13 + r
.......
a
24 = a
13 + 11r
a
25 = a
13 + 12r
(+) −−−−−−−−−−−−−−−−
S
25 = 25a
13 i 25a
13 = a
13 ⇒ 24a
13 = 0 ⇒ a
13 = 0
a
13 = a
1 + 12r ⇒ 0 = a
1 + 12r ⇒ a
1 = −12r
24 kwi 21:49
Eta:
S
n= m
e*n , m
e−−− mediana wyrazów , n ilość wyrazów
S
25= a
13*25
i z treści zadania a
13*25=a
13 ⇒
a13=0
| | a1 | |
to a1= a13−12r ⇒ |
| = −12 |
| | r | |
24 kwi 21:56