kwadratowa
Oliwia: Podaj przykład równania kwadratowego którego rozwiązania sa liczbami niewymiernymi chociaż
wyróżnik jest kwadratem liczby naturalnej
24 kwi 21:19
Oliwia: dziekuje
24 kwi 21:29
Oliwia: Wyroznik wyjdzie 20 a 202=400
24 kwi 21:30
g:
3/4 x2 − √7 x −5
24 kwi 21:31
Mila:
Nie, to nie o to chodzi.
Wyróżnik ma być postaci 52, 42 itp.
24 kwi 21:32
Mila:
x2−2√5x−4=0
Δ=20+4*4=36
24 kwi 21:35
Oliwia: Tak wlasnie to teraz rozumiem Milu
Dzieki g
A można to jakos uogolnic jak pisać takie równania ?
24 kwi 21:37
jc: (x− p)=n2, p = dowolna liczba niewymierna
Po przekształceniu x2 − 2px + p2 − n2 = 0.
24 kwi 21:39
Oliwia: jc
Pewnie ma być (x−p)2=n2 ale to już wiadomo
Ciekawe to .
24 kwi 21:46