Oblicz długość ramienia znając pole i cosinus jednego z kątów
123: W trójkącie równoramiennym cosinus jednego z kątów jest równy −0,8. Wiedząc, że pole tego
trójkąta jest równe 7,5 cm2, oblicz długość jego ramienia.
24 kwi 20:52
maturzysta: Kąt cos = −0.8 oznacza ze jest rozwarty. Skoro mamy trójkąt równoramienny to oznacza, ze kat w
wierzcholku będzie rozwarty. Wyznacz sinus tego kąta z jedynki trygonometrycznej, a następnie
użyj wzoru P = 0.5 * a * b * sinα , gdzie boki a i b to boki miedzy kątem cos. Czyli
ostateczny wzór to będzie P = 0.5 * a2 * sinα. Wyznaczysz a z tego wzoru i zrobione.
24 kwi 21:03
123: wyszło mi, dziękuję za pomoc
24 kwi 21:18