24 kwi 20:35
Mila:
| | 3 | |
ΔAOB∼ΔDOC w skali k= |
| ⇔ |
| | 2 | |
ΔAOD i ΔDOC mają tę samą wysokość h.
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
PΔAOD= |
| *|AO|*h= |
| * |
| |OC|*h= |
| *( |
| *|OC|*h)= |
| *4=6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 kwi 20:46
Eta:
P(AOD)=P(BOC)=
√9*4= 6
24 kwi 20:49
Gaunt: Jeffero nie przejmuj się, mam dokładnie tak samo.
Rozwiązałam prawie całą kiełbasę, próbne napisałam podobnie. Z myślą, że coś już umiem siadłam
do arkuszy z nowej ery i byłam bliska załamania..
Myślę, ze niejeden maturzysta tak ma, ja z czasem w miarę się "oswoiłam" z tymi zadankami
24 kwi 21:02
maturzysta: Polecam porozwiązywać zadania ze strony cke, dali zbiór zadań maturalnych, też na bardzo
wysokim poziomie.
24 kwi 21:06
Oliwia: Wy macie dobrze . Już będzie pisać mature
24 kwi 21:14
maturzysta: | | 1 | |
Mam pytanie do tego zadania. Skąd wiemy ze |
| * |OC| * h = 4? |
| | 2 | |
24 kwi 21:15
Gaunt: Jest to podane w treści zadania
24 kwi 21:19
maturzysta: No nie bardzo.
24 kwi 21:26
maturzysta: A dobra widzę juz
24 kwi 21:27
maturzysta: Ta wysokość w trójkącie taka dziwna
24 kwi 21:27
Mila:

Jaka dziwna .
ΔDOC jest trójkątem rozwartokątnym
24 kwi 21:30
maturzysta: Czyli z rysunku wnioskujemy że jedna wysokość h jest wspolna dla trójkątów ADC, COD, AOD ?
Można to jakos uzasadnić ze trójkąt DOC jest rozwartokatny?
24 kwi 21:33
Mila:
Maturzysto , jeżeli masz kąty wierzchołkowe ,
to jedna para to kąty rozwarte , druga ostre, albo wszystkie 4 proste.
Zawsze jedna wysokość ΔACD jest wspólna dla ΔAOD i DOC jest wspólna.
Narysuj sobie kilka trapezów i popatrz uważnie.
24 kwi 21:41
Jeffero: Dziękuję bardzo, już wszystko jasne
25 kwi 15:04
Mila:
25 kwi 17:12