Oblicz granicę
Fejsu: Proszę o pomoc nie wiem jak to rozwiązać.
limn→ ∞(3n −1)(2n +4)/5n−6n
ma wyjść −1
24 kwi 20:22
jc: Tak na pewno nic nie wyjdzie. Źle przepisałeś. Ale po poprawce
(3n − 1)(2n+4)/(5n−6n) →−1
Wystarczy licznik i mianownik podzielić przez 6n.
24 kwi 20:29
Fejsu: Przepisałem dobrze. Nie rozumiem, podzielić przez 6
n ? Mi się wydaje że trzeba tu zastosować
twierdzenie o 3 ciągach ale nie wiem jak je zastosować
24 kwi 20:36
Fejsu: Nie podzielę przecież jak mam odejmowanie.
24 kwi 20:38
Ajtek:
Wymnóż ten licznik.
24 kwi 20:42
jc:
Wyrażenie (3n − 1)(2n +4)/5n − 6n nie ma granicy (skończonej)!
Natomiast (3n − 1)(2n +4)/(5n − 6n) = (1 − 1/3n)(1 + 4/2n) / [(5/6)n − 1] →1
24 kwi 20:47
jc: Oczywiście →−1, a nie →1.
24 kwi 20:48
Fejsu: W założeniu zadania nie mam podanego że to wyrażenie zmierza do −1. −1 to odpowiedź. Proszę
was może ktoś to rozwiązać i wytłumaczyć krok po kroku ? Nie ogarniam tego a mam dużo innego
materiału do przerobienia jeszcze.
24 kwi 20:50
jc: 6
n = 3
n * 2
n
| (3n −1)(2n+4) | | (1 − 1/3n)(1−4/2n) | |
| = |
| |
| 5n−6n | | (5/6)n − 1 | |
Jeśli a
n →a, b
n →b, b≠0, to a
n/b
n →a/b itp.
(5/6)
n →0 (o to można by spytać, ale może lepiej nie ryzykować?)
24 kwi 21:01
Mr. Chuck: wyłącz 6n przed nawias i z tego wyjdzie ci 1/−1 −> −1
24 kwi 21:01
jc: A cóż to jest 1/−1 ? Już za to można odjąć połowę punktów (są pewne zwyczaje).
24 kwi 21:05