#workout
PrzyszlyMakler: W prostokącie ABCD punkt P jest środkiem boku BC, a punkt R jest środkiem boku CD. Wykaż, że
pole trójkąta APR jest równie sumie pól trójkątów ADR oraz PCR.
Spróbuje ktoś? I rady na rozwiązywanie dowodów geometrycznych mile widziane!
24 kwi 20:12
Eta:
Żartujesz? ( to poziom gimnazjum
24 kwi 20:33
Jack: hehe, przejmuje?
24 kwi 20:34
Jack:

| | 1 | |
PΔADR = |
| * 2x * y = xy |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔABP = |
| * 2y * x = xy |
| | 2 | |
P
ΔAPR = P
prostokata − P
tych 3 trojkatow
| | 1 | |
PΔAPR = 2x * 2y − (xy + |
| xy + xy) |
| | 2 | |
| | 5 | | 3 | |
PΔAPR = 4xy − |
| xy = |
| xy |
| | 2 | | 2 | |
zatem
| | 3 | |
P{ΔAPR = PΔADR + PΔPCR = |
| xy |
| | 2 | |
24 kwi 20:40
Jack: to naprawde jest gimnazjum ^^
24 kwi 20:45
Eta:

P= 8ab= 8P
1
24 kwi 20:46
Jack: tak tak ; D
24 kwi 20:48
PrzyszlyMakler: Racja, ale z zasady nie wiem co robić przy dowodoach geometrycznych. Sa straszne.
24 kwi 21:07
PrzyszlyMakler: Dziękuję.
24 kwi 21:07