calkowanie przez czesci
Ewelina: Calkowanie przez czesci
Calka z (x2+2x−1)ex dx=
f(x)= x3+2x−1
f'(x)= 3x2+2
g'(x)= ex
g(x)= ex
Dalej obliczam ze wzoru...
i dalej trzeba jeszcze raz obl pochodna f i funkcje g
f(x)= 3x2 +2
f'(x)= 6x
g(x)= ex
g'(x)= ex
Tak dałam i nie wychodzi
24 kwi 19:51
zef: Rozbij to na 3 całki i licz każdą przez części
24 kwi 19:53
Benny: ∫(x2+2x−1)exdx=ex(x2+2x−1)−∫(2x+2)exdx=ex(x2+2x−1)−(ex(2x+2)−∫ex*2dx)=
=ex(x2+2x−1)−ex(2x+2)+2ex+C
24 kwi 19:55
Ewelina: A tam nie ma byc 3x2 ?
24 kwi 19:58
zef: Dobrze jest.
24 kwi 19:59
Ewelina: Calka z tego wyrazenia w nawiasie to nie jest 3x2 +2 ? Skąd to 2x +2?
24 kwi 19:59
Ewelina: Pochodna nie calka*
24 kwi 20:00
zef: (x
2+2x−1) pochodna to 2x+2
| | 1 | |
(x2+2x−1) całka z tego to: |
| x3+x2 |
| | 3 | |
24 kwi 20:02
Ewelina: ?
24 kwi 20:02
Ewelina: Okej dobra
24 kwi 20:03
zef: | 1 | |
| x 3+x 2−x+C oczywiście  |
| 3 | |
24 kwi 20:03
Ewelina: Bo odpowiedz w ksiazce jest taka: (x3− 3x2 +8x−9)ex
24 kwi 20:07
zef: ex(x2+2x−1−2x−2+2)=ex(x2−1)+C po uproszczeniu tego co napisał Benny
24 kwi 20:10
zef: A na pewno dobre polecenie ?
24 kwi 20:16