matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia U{sinαcosα}{sin^2α-cos^2α}, jeśli ctg2α=3
Bez:
sinαcosα
Oblicz wartość wyrażenia
, jeśli ctg2α=3
sin
2
α−cos
2
α
Podstawiłem pod ctg2α wzór na niego ale nie wiem co dalej.
24 kwi 19:39
ZKS:
1
sin(x)cos(x) =
sin(2x)
2
sin
2
(x) − cos
2
(x) = −cos(2x)
24 kwi 19:43
g:
sinα cosα
1/2 sin 2α
=
= −tg 2α = −1/3
sin
2
α−cos
2
α
−1/2 cos 2α
24 kwi 19:45
g:
pomyłka! w mianowniku nie ma 1/2.
24 kwi 19:46