matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Hej, jak rozwiązać coś takiego? ;/ limes(U[(x^4-1)][(x^3-1)]-x)
Haniaa:
Hej, jak rozwiązać coś takiego?
(x
4
−1)
limes(
−x)
(x
3
−1)
x dąży do 1
24 kwi 19:30
Mila:
x
4
−1=(x
2
−1)*(x
2
+1)=(x−1)*(x+1)*(x
2
+1) x
3
−1=(x−1)*(x
2
+x+1)
(x−1)*(x+1)*(x
2
+1)
lim
x→1
[
−x]=
(x−1)*(x
2
+x+1)
(x+1)*(x
2
+1)
2*2
1
=lim
x→1
[
−x]=
−1=
(x
2
+x+1)
3
3
24 kwi 23:18