Trójkąt
Pati18773: Następne zadanie .... W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 2. Punkty styczności okręgu z bokami
trójkąta podzieliły
okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 3:4:5. Oblicz pole trójkąta.
Wiem ze trójkąt ten jest prostokątny ale nie wiem czemu. dlaczego tak?
24 kwi 19:29
Tadeusz:
Zrób rysunek ... to zobaczysz
24 kwi 19:44
Pati18773: Zrobiłam i nie widzę xd
24 kwi 19:45
yht:

cały okrąg ma długość 3x+4x+5x = 12x
| | 3 | | 4 | | 5 | |
kąty LSK, LSM, KSM są środkowe oraz oparte na odpowiednio: |
| , |
| oraz |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
okręgu
| | 3 | |
a kąt środkowy oparty na łuku długości |
| okręgu jest kątem prostym, bo: |
| | 12 | |
| 3 | | 1 | |
| *3600 = |
| *3600 = 900 |
| 12 | | 4 | |
zatem w czworokącie ALSK mamy 3 kąty proste: ALS, LSK, AKS
żeby suma wszystkich kątów w czworokącie ALSK była 360, to musi być ∡LAK = 90
0
24 kwi 19:48
Tadeusz:

z podziału kąta pełnego (proporcja) ten kąt jest prosty
Pozostałe dwa też proste (promień i styczna)
Czwarty kąt czworokąta też więc prosty być musi
24 kwi 19:52