trygonometria wykaż
ziomek98: Wykaż, że sin
6x+cos
6x ≥ 1
sin
6x+ (1−sin
2)
3 ≥1
...
3sin
4x−3sin
2x+
34≥0
Δ=0
sin
2x=
12
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| v sinx= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Chodziło o coś takiego? Wykazałem że nierownosc jest prawdziwa?
24 kwi 19:25
ziomek98: Ahh jeszcze wykres

Przeciez to nierownosc
24 kwi 19:26
ziomek98: Hmm, ale jak to teraz zaznaczyc na wykresie?
24 kwi 19:31
ZKS:
Wykaż, że? Polecenie na pewno jest dobre?
24 kwi 19:42
ziomek98: Tak. Tylko wykaż, że. Nic więcej nie dodane
24 kwi 19:53
ZKS:
Przecież to nie zachodzi dla każdego x ∊ R, tylko dla pewnych x.
| | 1 | |
Zbiór wartości funkcji y = sin6(x) + cos6(x) to ZW = [ |
| ; 1]. |
| | 4 | |
24 kwi 20:16
ziomek98: Moge wiedziec jak wgl wyznaczyłeś z tego ZW?
24 kwi 20:19
ZKS:
Możesz.
24 kwi 20:22
ziomek98: Hahh juz drugi raz ktoś mi tak odpowiada

Muszę inaczej zadawać pytania
24 kwi 20:23
ZKS:
Prawda.
24 kwi 20:36
ZKS:
| | 3 | | 5 | |
sin6(x) + cos6(x) = |
| cos(4x) + |
| |
| | 8 | | 8 | |
−1 ≤ cos(4x) ≤ 1
| | 3 | | 3 | | 3 | |
− |
| ≤ |
| cos(4x) ≤ |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
| 1 | | 3 | | 5 | |
| ≤ |
| cos(4x) + |
| ≤ 1 |
| 4 | | 8 | | 8 | |
Ewentualnie podstawić za sin
2(x) = t ∊ [0 ; 1] w y = 3sin
4(x) − 3sin
2(x) + 1.
24 kwi 20:40
ziomek98: Pierwszego sposobu nie rozumiem, a drugi wydaje mi sie błędny

W drugim sposobie mam coś takiego:
3sin
4x−3sin
2x+ 1≥0
sin
2x=t
3t
2−3t+ 1≥0
1 przypadek t=0
3*0
2−3*0+ 1= 1
2 przypadek t=1
3*1
2−3*1+1=1
24 kwi 20:48
ZKS:
To niestety wydaje Ci się tylko błędny.
sin6(x) + cos6(x) = 3sin4(x) − 3sin2(x) + 1
24 kwi 20:50
ziomek98: No ok. Mam takie równanie i podstawiam za t(sin2x) odpowiednio 0 oraz 1, i nie wychodzi 1/4 i
1
24 kwi 20:53
jc: 3t2−3t+1=3(t−1/2)2 + 1/4
Teraz widzisz?
24 kwi 20:55
ZKS:
Umiesz wyznaczać zbiór wartości w podanym przedziale?
24 kwi 20:55
ziomek98: Hmm. Jak narysuję tę funkcję to jej wierzchołek ma wsp y=1/4.
24 kwi 21:02
Mila:
Ziomek, zbiór wartości f(x)=sin6x+cos6x jest taki, jak podał ZKS.
W takim razie możesz tylko wykazać kiedy:
sin6x+cos6x =1
Pewnie masz odpowiedź do zadania, więc możesz się zorientować o co chodzi.
24 kwi 21:05