ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
bartmanxxx: Liczbę a > 0 zapisać w postaci sumy 3 liczb, których iloczyn jest maksymalny.
Zrobiłem to zadanie w taki sposób, że fukcję (x, y, z) przedstawiłem w postaci: xy(a−x−y)
=> z zał. z = a − x − y.
Wyliczyłem pochodne cząstkowe i stworzyłem układ równań, ale dalej nie wiem...
| ⎧ | y(a − 2x − y) = 0 | |
| ⎩ | x(a − x − 2y) = 0 |
|
Pomoże ktoś?
24 kwi 19:06
g: Trzeba jeszcze coś założyć, np. że te sumowane liczby są dodatnie. Bez tego założenia można
nieograniczenie zwiększać iloczyn. Wygodnie będzie założyć, że a = x2 + y2 + (a−x2−y2).
Maksymalizujemy funkcję f(x,y) = x2 * y2 * (a − x2 − y2)
Z przyrównania do zera pochodnych cząstkowych dostajemy układ równań
2x2 + y2 = a
x2 + 2y2 = a
Wynik: x2 = y2 = a/3.
24 kwi 19:38