całkowanie przez części
Ewelina: Całkowanie przez części.
Całka z: xsin4x dx=
Ze wzoru całkaf(x) *g'(x) dx= f(x)*g(x)−calkaf'(x)*g(x) dx
f(x)=x
f'(x)=1
g'(x)=sin4x, g(x)= ?
Jak to zrobić?
24 kwi 18:49
ICSP: | | 1 | |
∫sinax dx = − |
| cos(ax) + C |
| | a | |
24 kwi 18:50
Ewelina: Okej, dzięki
24 kwi 18:53
24 kwi 19:09
Ewelina: A całka z −cos 4x

Ile to bedzie
24 kwi 19:12
zef: ∫−cos4xdx=
−∫cos4xdx=
24 kwi 19:13
Ewelina: A skąd to?
24 kwi 19:14
Jerzy:
Policz pochodną to zobaczysz
24 kwi 19:18
Ewelina: | | 1 | | 1 | |
W odpowiedziach jest |
| sin4x − |
| cos 4x |
| | 16 | | 4 | |
24 kwi 19:21
Jerzy:
To zła odpowiedż, a zef nie dpisał stałej C na końcu
24 kwi 19:24
Ewelina: Ok dzieki
24 kwi 19:27
Ewelina: To juz wiem jak
24 kwi 19:27
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Odpowiedź to |
| sin(4x) − |
| xcos(4x) + C. |
| | 16 | | 4 | |
24 kwi 19:36