trygonometria z parametrem PR
ziomek98: trygonometria z parametrem (PR)
Oblicz, dla jakiej dodatniej wartości parametru m największa wartość funkcji f(x)=msinx − 2
jest równa 3.
Bez obliczen wydaje mi sie, ze 5. Jakies pomysły jak to zrobic/zapisac?
24 kwi 18:49
Janek191:
| | π | |
f '(x) = m cos x = 0 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
| | π | |
f( |
| ) = m*1 − 2 = 3 ⇒ m = 5 |
| | 2 | |
24 kwi 18:56
ziomek98: hmm... pochodna z tej funkcji to mcos x?
24 kwi 18:58
Janek191:
A jaka ma być ?
24 kwi 19:02
ziomek98: Dzieki

Po prostu wydaje mi sie ze nie miałem nigdy zadań z pochodną z funkcjami tryg.
24 kwi 19:11