regena97: mamy podany cosα, (potrzebujemy jeszcze sinus), podnosimy go do kwadratu:
cos
2α=(
√33)
2=
39 =
13
korzystamy z jedynki trygonometrycznej:
sin
2α+cos
2α=1
chcemy wyliczyć sinus:
sin
2α=1−cos
2α
podstawiamy wyliczony cosinus:
sin
2α=1−
13=
23
pierwiastkujemy stronami, żeby wyliczyć sam sinus:
√(sin2α)=
√2√3
pozbywamy się niewymierności z mianownika mnożąc licznik i mianownik przez te liczbę:
√2√3 *
√3√3 =
√2*33} =
√63
podstawiamy do wyrażenia:
| | √63 | | √33 | |
sinαcosα + cosα1−sinα = |
| + |
| = |
| | √33 | | 1−√63 | |
| | √33 | |
√6√3 + |
| = √183 + √33−√6 |
| | 3−√63 | |
teraz ostatnie wyrażenie mnozymy przez 3+
√3 licznik i mianownik, żeby sie pozbyć
niewymierności z mianownika i mamy:
√18=3
√2
3√23 +
3√3+3√29−6= 2
√2+
√3
Mam nadzieję, że dobrze

namęczyłam się strasznie przy pisaniu tego na forum

jak coś niejasne to pytaj