| sinα+sinβ | ||
Wykaż, że jeśli α, β i γ są katami trójkąta i zachodzi związek sinγ = | to | |
| cosα+cosβ |
| |||||||||||||||||
sinγ= | ⇔ | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||
sinγ= | ⇔ | ||||||||||
|
| |||||||||||
sinγ= | ⇔ | ||||||||||
|
| |||||||||||
sinγ= | |||||||||||
|
| γ | γ |
| |||||||||||||
2*sin | *cos | = | ⇔ | ||||||||||||
| 2 | 2 |
|
| γ | 1 | γ | √2 | |||||
sin2 | = | ⇔sin | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| γ | π | ||
= | ⇔ | ||
| 2 | 4 |
| π | ||
γ= | ⇔Δ jest prostokątny | |
| 2 |
| y | y | |||
Jeśli moge się wtrącić, skąd sie pojawiło 2sin | *cos | ? jakoś nie moge tego zauważyć | ||
| 2 | 2 |
| γ | γ | |||
sinγ=2*sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
| sinα+sinβ | ||
Jeżeli trójkąt jest prostokątny to zachodzi sinγ= | ||
| cosα+cosβ |
| sinα+sinβ | |
=1=sinγ | |
| sinβ+sinα |