miejsca zerowe
df: Dla jakich wartosci parametru a iloczyn roznych miejsc zerowych funkcji f okreslonej wzorem
f(x)=(log3x)2−(a2−a)log3x+1−a jest rowny 9 ?
Podst. log3x=t
f(t)=t2−(a2−a)t+1−a
zal.
x>0
Δ>0⇔a nal. do (1;2)
i z zal. x1x2=9 w odpowiedziach pokazuja, ze t1+t2=2 ⇒ a2−a=2, ale nei wiem skad sie to
wzielo?
24 kwi 18:26
ZKS:
Podstawiłeś log3(x) = t, zatem
x1x2 = 9
log3(x1x2) = log39
log3(x1) + log3(x2) = 2
t1 + t2 = 2.
24 kwi 18:29
df: wlasnie wladlem na to jak wstalem od zadania i psozedlem do kuchni

ale dzieki!
24 kwi 18:34
df: a jescze jedno, skoro wychodzi mi z t1+t2= 2 ,ze a=−1 lub a=2 , a z Δ wyszlo, ze a nalezy do
(1;2), czyli ani −1 ani 2 nie lapie sie do tego przedzialu. jednak podstawiajac do wzoru a=2
wszystko gra.
24 kwi 18:42
ZKS:
Jak policzyłeś Δ.
24 kwi 18:49
df: zle, nie podnioslem ,,−" do kwadratu przed wspolczynnikiem. wszystko jasne, dzieki za pomoc
24 kwi 18:51
ZKS:
Niestety Δ jest niezbyt ładna i tutaj według mnie liczyć jej nie trzeba, ale otrzymane wyniki
sprawdzić, czy wszystko się zgadza.
24 kwi 18:54