Trójkąt
Pati18773: W trójkąt równoramienny ABC wpisano okrąg o środku O. Punkt D i E są punktami styczności okręgu
oraz odpowiednio podstawy AB i ramienia BC. Oblicz promień okręgu jeśli: |CD|=3 i
|BE|/|EC|=1/2
To ze jest podobny to wzięłam zrobiłam z cechy KKK. A ten promień to nie wiem jak
24 kwi 18:20
Pati18773: Nikt nic ?
24 kwi 18:38
Pati18773:
24 kwi 18:38
maturzysta: Dam ci wskazowke.
24 kwi 18:51
Tadeusz:
24 kwi 18:52
24 kwi 18:54
Pati18773: Stoi to było takie proste ?
24 kwi 19:00
Pati18773: Serio*
24 kwi 19:00
Tadeusz:

?
24 kwi 19:01
Pati18773: To do czego w zadaniu jest podany stosunek |BE|/|EC|=1/2 ?
24 kwi 19:02
Tadeusz:
| | |BE| | | 1 | |
wykorzystujesz fakt, że |BD|=|BE| a |
| = |
| |
| | |BC| | | 3 | |
24 kwi 19:03
24 kwi 19:05
maturzysta: Tadeusz a ja to policzylem i mi wychodzi promień √3. Wyśle ci rozwiązanie moje zaraz.
24 kwi 19:06
Pati18773: Można dokładniej bo nie rozumiem jednak
24 kwi 19:06
Pati18773: Powinno wyjść r=3/4
24 kwi 19:07
24 kwi 19:08
Tadeusz:
|BD|=|BE|=x
|CE|=2x
|BC|=3x
24 kwi 19:09
maturzysta: I z tego dalej promień i wychodzi √3
24 kwi 19:09
maturzysta: Tadeusz odcinek CE niekoniecznie musi być 2BE
24 kwi 19:10
maturzysta: A nie dobrze jest, dobrze napisales.
24 kwi 19:12
Pati18773: Tadeusz zrozumiał dziękuję bardzo !
24 kwi 19:14
Tadeusz:
"zakiwasz" się na śmierć

Liczysz H ... a ono jest przecież znane
24 kwi 19:15
maturzysta: Inne zadanie rozwiazalem...ja potraktowalem tą czesc boku jako 3 a nie wysokość... Za szybko
chciałem.
24 kwi 19:20