Całeczka
matek: Witam, pewnie dla większości z Was wyda się to trywialne, ale moja niewiedza wynika z tego,
że uczę się całek na własną rękę.
Nie rozumiem czemu wychodzi tu liczba ujemna, skoro wartości funkcji nie schodzą poniżej 0.
Być może zrobiłem gdzieś błąd, ale nie potrafię go zlokalizować.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
| | 2 | |
∫(od 0 do √2) √2−x dx = [ |
| √2−x3](od 0 do √2)=0,2928−1,8956 |
| | 3 | |
24 kwi 18:14
ICSP: źle policzona całka.
24 kwi 18:15
matek: Ale w którym dokładnie miejscu?
Bo patrzę, liczę i nie widzę
24 kwi 18:20
ICSP: Zróżniczkuj swój wynik a może zobaczysz błąd.
24 kwi 18:21
matek: | | 2 | | 3 | |
różniczkując |
| (2−x)/div> |
| wychodzi √2−x |
| | 3 | | 2 | |
24 kwi 18:23
ICSP: | | 2 | | 2 | | 3 | |
[ |
| (√2 − x)3/2]' = |
| * |
| * √2 − x * (2 − x)' = − √2 − x . |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
24 kwi 18:24
matek: ach, źle napisałem równanie. Przepraszam. Teraz spojrzałem i widzę, że napisałem x3
24 kwi 18:24
matek: no tak.... dziękuję za pomoc
24 kwi 18:26
zef: t=2−x /d/dx
td/dx=−1
−dx=dt
dx=−dt
∫
√t(−dt)=−∫
√tdt
Teraz powinno być ok, teraz licz to dla
√2 i 0
24 kwi 18:26