Pytanie do maturzystow
Janko: z jakimi działami macie największe problemy?
24 kwi 18:08
tamka:
Żadnych problemów

( bo matura już za 11 dni
24 kwi 18:09
regena97: Rachunek prawdopodobieństwa..
24 kwi 18:11
ICSP: Probabilistyka. Kompletnie mi ten dział nie wchodzi do głowy
24 kwi 18:12
Janko: Mam fajne zadanko. Dany jest trójkąt ABC, w którym bok BC jest dwa razy dłuższy od boku AB, a
kat ABC jest dwa razy większy od kąta BAC. Pokaż, że |AC|2 = 6 |AB|2
24 kwi 18:15
Janko: Ktoś coś?
24 kwi 18:41
mat 4:
Sprawdź dokładnie treść zadania !
24 kwi 18:45
Janko: Dokładnie taka, zadanie za 7 pkt
24 kwi 18:52
Eta:

|AC|=c , |AB|=a
Po odłożeniu odcinka |BC|=2a trójkąt BDC jest równoramienny o kątach α,α
oraz równoramienny jest trójkąt DAC o kątach α, α
zatem z podobieństwa tych trójkątów z cechy (kkk)
| c | | 2a | |
| = |
| ⇒ c2=|AC|2= 6a2 =6|AB|2 |
| a+2a | | c | |
c.n.w
24 kwi 19:06
Lech Roch: A dalo sie skorzystac w jakis sposob z twierdzenia cosinusow w tym wypadku?
24 kwi 19:16
Eta:
Ja "chodzę" zwykle najkrótszą drogą

A Ty jak chcesz ?................ to jedź z Gdańska do Sopotu przez Rzym
24 kwi 19:19
Lech Roch: Bylbym wdzieczny jakbys rozpisala z twierdzenia cos bo na dorysowanie drugiego trojkata
niestety nie wpadlbym

a I jeszcze pytanko skad wiesz ze kat przy wierzcholku d jest taki
sam jak przy a?
24 kwi 19:21
yht:
dało się, z kombinacji tw. sinusów i cosinusów
| | AC | | BC | |
najpierw z tw. sinusów |
| = |
| z tego dostajesz AC = 4a*cosα |
| | sin2α | | sinα | |
i później z cosinusów BC
2 = AB
2+AC
2 − 2*AB*AC*cosα wyjdzie
4a
2 = a
2 + 16a
2*cos
2α−8a
2*cosα
dzieląc stronami przez a
2 otrzymamy
4 = 1+16cos
2α−8cos
2α
| | √3 | | √3 | |
z tego wyjdzie że cosα= |
| bądź cosα=− |
| z czego ujemny cosinus nie może |
| | √8 | | √8 | |
być bo wtedy bok AC wyjdzie na minusie
| | √3 | | √3 | |
zatem cosα= |
| , czyli AC = 4a* |
| |
| | √8 | | √8 | |
6AB
2 = 6 a
2
zatem AC
2 = 6AB
2
24 kwi 19:36
Lech Roch: <3
24 kwi 19:41