matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie z wartościami bezwzględnymi juliet: Rozwiąż równanie: |x³−3x²−9x−27| + |x³−13x+12| + |x4−81| = 0 Rozłożyłam wszystkie równania i wyszło mi: |x−3|2|x+3|+|x−3||x−1||x+4|+|x−3||x+3||x2+9|=0 i nie wiem co teraz robić. Mam to rozpatrzeć w pięciu dziedzinach?
24 kwi 17:49
maturzysta: No na to wychodzi, chyba ze ktos zna szybszy sposób. Jesli masz poprawnie to piec przedziałów i jazda.
24 kwi 17:51
ICSP: Suma trzech liczb nieujemynch jest równa 0 wtedy gdy wszystkie są równe 0. x = 3
24 kwi 17:53
g: Każde z trzech wyrażeń z osobna musi być równy zero aby suma modułów była zerowa. Najprościej jest z ostatnim: x = 3, −3. Trzeba te dwie wartości wstawiać do pierwszych dwóch wyrażeń i sprawdzić czy się zerują.
24 kwi 17:54
maturzysta: Tylko rozpatrujesz oczywiście przedzialy podstawiając do początkowego wzoru , tak mi się wydaje przynajmniej.
maturzysta: ICSP juz rozwiązał heh.
maturzysta: To tak jak na którymś arkuszu maturalnym widziałem zadanie zamknięte gdzie bylo chyba 5 przedziałów, miedzy nimi znak dodawania, a za znakiem = wpisali −1, a polecenie to wyznacz zbiór x spełniających nierówność. To tez jakby ktos miał to liczyć to pól czasu maturalnego mu się by zeszlo a wystarczy wpasc na to ze to nigdy nie będzie ujemne.. emotka
24 kwi 17:57