Rozwiąż równanie z wartościami bezwzględnymi
juliet: Rozwiąż równanie:
|x³−3x²−9x−27| + |x³−13x+12| + |x4−81| = 0
Rozłożyłam wszystkie równania i wyszło mi:
|x−3|2|x+3|+|x−3||x−1||x+4|+|x−3||x+3||x2+9|=0
i nie wiem co teraz robić. Mam to rozpatrzeć w pięciu dziedzinach?
24 kwi 17:49
maturzysta: No na to wychodzi, chyba ze ktos zna szybszy sposób. Jesli masz poprawnie to piec przedziałów i
jazda.
24 kwi 17:51
ICSP: Suma trzech liczb nieujemynch jest równa 0 wtedy gdy wszystkie są równe 0.
x = 3
24 kwi 17:53
g: Każde z trzech wyrażeń z osobna musi być równy zero aby suma modułów była zerowa.
Najprościej jest z ostatnim: x = 3, −3. Trzeba te dwie wartości wstawiać do pierwszych dwóch
wyrażeń i sprawdzić czy się zerują.
24 kwi 17:54
maturzysta: Tylko rozpatrujesz oczywiście przedzialy podstawiając do początkowego wzoru , tak mi się wydaje
przynajmniej.
24 kwi 17:54
maturzysta: ICSP juz rozwiązał heh.
24 kwi 17:54
maturzysta: To tak jak na którymś arkuszu maturalnym widziałem zadanie zamknięte gdzie bylo chyba 5
przedziałów, miedzy nimi znak dodawania, a za znakiem = wpisali −1, a polecenie to wyznacz
zbiór x spełniających nierówność. To tez jakby ktos miał to liczyć to pól czasu maturalnego mu
się by zeszlo a wystarczy wpasc na to ze to nigdy nie będzie ujemne..
24 kwi 17:57