wzory na obrot ukladu
CASIO: Napisz wzory okreslajace taki obrot ukladu wspolrzednych w ktorym obrazem osi x jest prosta
zawierajaca:
a. dwusieczna I cwiartki
b. dwusieczna II cwiartki
Wzor na obrot :
x' = x cos α − y sin α
y' = x sin α + y cos α
24 kwi 17:46
E:

a) α=45
o
b) α=135
o
24 kwi 17:56
CASIO: Dobra, ale musza byc 2 rozwiazania dla a, i dwa dla b
24 kwi 18:01
maturzysta: Można obrócić w lewo i w prawo i wtedy będą dwa rozwiązania.
24 kwi 18:05
E:
Można już z rys. ..... odczytać te dwa przypadki .............. ( włączając myślenie

a)α=45
o lub α= −135
o ( obrót osi Ox do III ćw. ( daje dwusieczną kąta I ćw
b) α=135
o lub α= −45
o
24 kwi 18:07
CASIO: Czyli ze moge tez o 315 w prawo dla a. ?
24 kwi 18:09