Trudne zadanie optymalizacyjne
harry: Rozważmy zbiór ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o krawędzi bocznej długości 6. Wyznacz
długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, którego pole przekroju płaszczyzną wyznaczoną przez
środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest największe. Oblicz
największe pole przekroju.
3 razy próbowałem to zrobić, nie wychodzi

odp.x=4
√3 P(4
√3)=6
√3
24 kwi 17:30
yht:

dł. krawędzi podstawy = a
przekrój − czerwony trójkąt równoramienny
podstawę b czerwonego przekroju liczę z pitagorasa:
(a/2)
2 + (a/2)
2 = b
2
ramię c czerwonego przekroju liczę z pitagorasa:
c
2 + (a/2)
2 = 6
2
c =
√36−a2/4
wysokość h przekroju liczę z pitagorasa:
h
2 + (b/2)
2 = c
2
| | a*√2 | | a2 | |
h2 + ( |
| )2 = 36− |
| |
| | 4 | | 4 | |
h =
√36−3a2/8
Pole przekroju:
| | 1 | | 1 | | a*√2 | |
P = |
| b*h = |
| * |
| * √36−3a2/8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P =
√(a*√2/4)2 *
√36−3a2/8
P =
√a2/8 * (36−3a2/8)
obliczam pochodną funkcji podpierwiastkowej
| | a | | 3a2 | | a2 | | −3a | |
g'(a) = |
| *(36− |
| ) + |
| *( |
| ) |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 4 | |
| | 3a3 | | 3a3 | |
g'(a) = 9a − |
| − |
| |
| | 32 | | 32 | |
| | 3a3 | |
g'(a) = 0 → 9a− |
| =0 |*16 |
| | 16 | |
144a−3a
3=0 |:3a
48−a
2 = 0
a
2 = 48
a =
√48 = 4
√3
P =
√a2/8 * (36−3a2/8)
P =
√48/8 * (36−3*48/8) =
√6*(36−18) =
√6*18 =
√108 = 6
√3
24 kwi 18:26
maturzysta: Też sobie przepiszę i popatrzę jak to zrobiłeś bo podobne są na maturze.
24 kwi 18:36
harry: Dzięki wielkie

Te zadania są na maturze za 7 punktów więc mam nadzieję, że uda mi się
zrobić.
24 kwi 20:39