blagam pomocy
wojtek: jaka pochylosc powinen miec dach aby woda splywa z niego w jak najkrotszym czasie? dlugosc
podstawy dachu to stala = 2b
24 kwi 17:04
maturzysta: Powinien być nachylony pod kątem prostym względem ziemi.
24 kwi 17:06
wojtek: nie.. nie.. ma byc 45 stopni , na pewno nieee
24 kwi 17:07
g: W tym zadaniu trzeba prawdopodobnie przyjąć nieprawdziwe w rzeczywistości założenie, że
woda spływa ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem a = g*sinα, gdzie α to
kąt nachylenia dachu do poziomu.
Droga do pokonania to s = b / cosα. Czas t = √2s/a = √(2b/g) / (sinα*cosα)
Czas będzie minimalny gdy sinα*cosα będzie maksymalne, a to jest dla α = 45 stopni.
24 kwi 17:32
maturzysta: Dziwne te zadania. Ja jestem na matfiz i potwierdzam że najszybciej pod kątem prostym bo
korzystniej są siły rozłożone wtedy.

A ze to dach jest to co najmniej te 70stopni.
24 kwi 17:39