prawdopodobienstwo
szarlotka: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
Suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3? o.O
Jak, pomozcie
yht:
1
2 = 1
2
2 = 4
3
2 = 9
4
2 = 16
5
2 = 25
6
2 = 36
wśród liczb 1, 4, 9, 16, 25, 36:
1,4,16,25 przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 (R1)
9,36 przy dziel. przez 3 dają reszty 0 (R0)
zatem liczby 1,4,16,25 są to liczby typu R1
a liczby 9,36 są to liczby typu R0
Aby spełnione były warunki zadania, wyróżniamy 2 przypadki:
Pierwszy: (R1, R1, R1)
Drugi: (R0, R0, R0)
Ω=6
3 = 216
A:
pierwszy przypadek:
pierwszą liczbę R1 możesz wybrać na 4 sposoby
drugą liczbę R1 możesz wybrać na 4 sposoby
trzecią liczbę R1 możesz wybrać na 4 sposoby
4*4*4 = 64
drugi przypadek:
pierwszą liczbę R0 możesz wybrać na 2 sposoby
drugą liczbę R0 możesz wybrać na 2 sposoby
trzecią liczbę R0 możesz wybrać na 2 sposoby
2*2*2 = 8
A = 64+8 = 72