Granice funkcji
arek199602: →Witam jak policzyć taką granicę funkcji.
Policzyłem do momentu
| | sinx(1−cosx) | |
limx−>0 |
| |
| | cosxsin3x | |
i nie wiem co dalej zrobić.
24 kwi 16:49
g:
1−cosx = 2sin
2(x/2)
| | 2sin2(x/2) | | sin(x/2) | |
limx→0 |
| = limx→0 2*( |
| )2 = 2*(1/2)2 = 1/2. |
| | cosx sin2x | | sinx | |
24 kwi 17:13
jc: | tg x − sin x | | 1 − cos x | |
| = |
| licznik i mianownik mnożę przez 1 + |
| sin3 x | | cos x sin2 x | |
cos x
| | 1 − cos2 x | | 1 | |
= |
| = |
| →1/2 przy x →0 |
| | (1+cos x) cos x sin2 x | | (1 + cos x) cos x | |
24 kwi 17:33
jc: Chciałem poprawić, a wysłałem i wyszło nieczytelnie. W drugim wyrażeniu
licznik i mianownik mnoazymy przez (1+cos x) i otrzymujemy trzecie wyrażenie.
24 kwi 17:35