Pomoże ktoś i wytłumaczy
Lola : Witam przejdę od razu do rzeczy potrzebuje pomocy w pracy kontrolnej jest 9 zadań o tematyce:
trójkąty Podobne,równania i nierówności, równania kwadratowe, prosta na płaszczyźnie
kartezjanskiej,funkcja Liniowa,funkcja i jej własności, funkcja y=a/x, trygometria...
24 kwi 16:35
yht:
podaj pierwsze zadanie
24 kwi 16:36
Lola : Sprawdź które prostokąty są podobne
a)3cm x5cm. i 21cm x35 cm
b) 30cm x 40 dm i 120cm x 160 cm
24 kwi 16:40
Lola : Co mam zrobić

? Chce mniej więcej wiedzieć o co chodzi bo z tego wszystkiego egzamin pisemny
będę mieć
24 kwi 16:42
yht:
w tego typu zadaniach robisz tak:
a)
| krótszy bok pierwszego | | dłuższy pierwszego | |
| = |
| |
| krótszy bok drugiego | | dłuższy drugiego | |
mnożysz na krzyż
3*35 = 21*5
105 = 105
zgadza się, więc są podobne
jakby się na koncu nie zgodziło, to nie sa podobne
24 kwi 16:45
yht:
oczywiście złego opisu na początku użyłem − miało być:
| krótszy pierwszego | | krótszy drugiego | |
| = |
| |
| dłuższy pierwszego | | dłuższy drugiego | |
24 kwi 16:47
Lola : 30*120=40*160
3600≠6400
24 kwi 16:54
Lola : Kurcze odwrotnie miało być
24 kwi 16:54
yht:
no dokładnie, mnożyć trzeba na krzyż
24 kwi 16:56
Lola : 30*160=40*120
4800=4800
Ale tam są dm przy 40 to jak to
24 kwi 16:57
Lola : Też są podobne
24 kwi 16:58
yht:
aha, no to jak są dm to nie są, ale gdyby były cm to są podobne
24 kwi 16:59
Lola : Yhym rozumiem
24 kwi 17:02
Lola : Nie mogę oznaczyć cyfr na rysunku
24 kwi 17:19
Lola : W zad 2
24 kwi 17:19
yht:
a jakie jest zad. 2 ?
24 kwi 17:24
Lola : Korzystając z własności podobieństwa trójkątów oblicz długość odcinków
X i Y
24 kwi 17:30
Lola :

X. 20
8. 40
12. Y
24 kwi 17:32
yht:
niech: a
1, b
1, c
1 − długości odcinków pierwszego trójkąta oraz a
1 − najkrótszy, b
1 −
średni, c
1 − najdłuższy
a
2, b
2, c
2 − dł. odc. drugiego trójkąta: a
2 − najkrótszy, b
1 − średni, c
2 − najdłuższy
generalnie trzeba korzystać z tego:
albo z tego:
albo z tego
w zależności od tego co masz podane i co masz obliczyć
24 kwi 17:34
Lola : Napisane jest jeszcze a II b
24 kwi 17:37
yht:
8*(x+20) = 40*x
8x+160 = 40x
8x−40x = −160
−32x = −160 |:(−32)
x = 5
8*(12+y) = 40*12
96+8y = 480
8y = 480−96
8y = 384 |:8
y=48
24 kwi 17:42
Lola : Teraz jak patrzę na rysunek to już wiem co z czym

obliczone mam równanie kwadratowe spr.
czy dobrze
24 kwi 17:51
yht:
ok, dawaj
24 kwi 17:54
Lola :

X
2−4x−5=0
a=1 b=−4 c=−5
Δ=b
2−4ac
Δ=(−4)
2−4*1(−5)
Δ=16+20
Δ=36
| | −4−6 | | 4−6 | | −2 | |
X1= |
| = |
| = |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −4+6 | | 4+6 | | 10 | |
X2= |
| = |
| = |
| =5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 kwi 18:14
Lola : Jestem na telefonie dlatego tak długo to trwa
24 kwi 18:17
yht:
bardzo dobrze
24 kwi 18:29
Lola : 32+17−6=0
A=3 b=17 c=−6
Δ=b2−4ac
172−4*3*(−6)
289−72
Δ=217
24 kwi 18:37
Lola : | | −234 | |
I teraz wychodzą mi dziwne cyfry i nie wiem jak to w X1 wyszło mi |
| =−39 a w X2 |
| | 6 | |
24 kwi 18:39
Lola : Gdzieś zrobiłam błąd
24 kwi 18:41
yht:
w delcie masz błąd
pamiętaj

jak liczysz deltę to:
b
2 zawsze dodatnie
a później:
jeśli 1 minus − to minus
jeśli 2 minusy (tak jak u Ciebie) to PLUS!
jeśli 3 minusy − to minus
Δ = 289+72
Δ = 361
i dziwnych cyfr już nie będzie
24 kwi 19:51
24 kwi 20:15
yht:
drobne błędy, pewnie dlatego że z telefonu piszesz
dla jasności podaję wyniki jakie powinny być:
24 kwi 20:21
24 kwi 20:30
yht:
| | 1 | | 1 | |
nie no, |
| to |
| , ułamek, tak zostaje i już |
| | 3 | | 3 | |
24 kwi 20:30
Lola : 0,3
24 kwi 20:31
yht:
| | 1 | |
nie kombinuj, x= |
| koniec kropka. |
| | 3 | |
24 kwi 20:32
Lola : Ok ok zrozumiałam

pomożesz mi jeszcze w równania i nierównościach mam 3podpunkty
24 kwi 20:41
Lola : (x−2)−3(2x+4)=8
X−2−6x+12=8
−2+12−8=−X+6x
5X=2
Pewnie coś jest źle ale próbuje to ogarnąć
24 kwi 20:49
maturzysta:
A nawet 0,(9) = 1, można to udowodnić np. wzorem na szereg geometryczny
Ale to taka dygresja ode mnie.
24 kwi 20:53
Oliwia: (x−2)−3(2x+4)=8
x−2−6x−12=8 tu masz blad (−3)*4=−12
24 kwi 20:57
Lola : Aaa nie ogarniam tego chyba żle znaki wstawiam albo coś
24 kwi 21:08
Oliwia: Popatrz
−3(2x+4)
Z przodu masz (−3)
Wiesz ja sobie zawsze liczby ujemne biore w nawias i wtedy się nie myle
no to (−3)*2x= −6x
(−3)*4=−12
24 kwi 21:13
Lola : No tak ale jak zaczynam je porządkowac to nic mi nie wychodzi
24 kwi 21:17
Oliwia: Nad takim równaniem nie powinnas długo siedzieć
x−2−6x−12=8
−5x=8+2+12
−5x=22
24 kwi 21:23