geometria analityczna
Inżynier: Witam
Mam dwa zadanka i nie wiem jak się za nie zabrać. Proszę o jakieś wskazówki
1. znaleźć rzut punktu (4,−3,1) na płaszczyznę x+2y−z−3=0
2. znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej oś oy i równoległej do krawędzi przecięcia
płaszcyzn
x+2z=0 oraz y−3z+2=0
24 kwi 16:22
Jerzy:
1) przebij płaszczyznę prostą prostopadła przechodzącą przez punkt
2) wektor normalny szukanej płaszczyzny to iloczyn wektora kierunkowego krawędzi
i wersora osi OY
24 kwi 16:25
jc: Płaszczyzna x+2y−z − 3=0 jest prostopadła do wektora (1,2,−1).
Poruszamy się od punktu (4,−3,1) w kierunku wektora (1,2,−1) aż trafimy na płaszczyznę.
(x,y,z) = (4,−3,1) + t (1,2,−1).
0 = (4+t) + 2 (−3+2t) − (1−t) − 3 = 8t − 6, czyli t = 3/4.
Wtedy (x,y,z) = (4,−3,1) + (3/4)(1,2,−1) = (19/4, −3, 1/4). Sprawdź rachunki!
24 kwi 16:32
Jerzy: 1) wektor normalny płaszczyzny jest wektorem kiernkowym prostej, o której napisałem
24 kwi 16:39
jc: Drugie zadanie jest oczywiste.
x+2z=0 jest płaszczyzną zawierającą oś oy oraz zawierającą przecięcie płaszczyzny x+2z=0
z płaszczyzną y−3z+2=0.
24 kwi 16:47