logarytm, dlaczego tak?
xyz: wyjaśni mi ktoś z kąd się to wzięło?
36log6√664=64log6√636 ?
24 kwi 16:19
yht:
| | logac | |
alogbc = a do potęgi |
| = (alogac)logab = clogab |
| | logab | |
na początku wzór na zamianę podstawy logarytmu
na końcu własność a
logac=c
24 kwi 16:23
xyz: dziękuję
24 kwi 16:27
yht:
źle
po drugim '=' miało być (a
logac)
1logab a nie (a
logac)
logab
| | 1 | |
wtedy korzystasz z tego że |
| = logba i dostajesz (alogac)logba czyli |
| | logab | |
c
logba
w ten sposób udowadnia się, że a
logbc = c
logba
podstawiamy na koniec liczby: a=36, b=6
√6, c=64
24 kwi 16:27