Oblicz granicę
ABC: Mam pytanie, jak to zrobić, żeby wyszło mi w wyniku 3.
x−>1
Rozkładałem już na kilka sposobów ten ułamek ale stale wychodzi mi 0...
24 kwi 15:12
Jerzy:
rozłóż licznik i mianownik na czynniki
24 kwi 15:14
Jerzy:
| | 2x +7 | |
albo z reguły H = lim |
| = 3 |
| | 3x | |
24 kwi 15:16
Oliwia:
x2+7x−0= (x−1)(x+8)
wzory Vieta
x1+x2=−7
x1*x2=−8
x1=1 i x2=−8
x3−1= (x−1)(x2−2x+1)
24 kwi 15:19
Oliwia: jest blad ma być +2x
24 kwi 15:20
ABC: @Oliwia, a skąd się wzięło x2+7x−0?
24 kwi 15:22
Oliwia: Z nacisniecia nie tego klawisza.
Nie możesz sam się domyslec ?
Przepraszam ale jestem zmeczona już
24 kwi 15:26
jc:
x3 − 1 = (x − 1)(x2 + x + 1)
24 kwi 15:31
ABC: Dziękuję
24 kwi 15:31