| 3x+y | x | ||
= 1, | = ? | ||
| 2x−3y | y |
| 3x+y | |
= 1 | |
| 2x−3y |
| 4 | |
= 1 | |
| 4 |
| 97 | |
= 1 | |
| 97 |
| √3 | |
= 1 | |
| √3 |
| 23√9 | |
= 1 | |
| 23√9 |
| 654−√345 | |
=1 | |
| 654−√345 |
| 3x+y | ||
Równanie | = 1 oznacza, | |
| 2x−3y |
| 3x+y | ||
że ułamek | jest równy 1. Oznacza to, że to co na górze ułamka musi być równe | |
| 2x−3y |
| x | ||
chcemy mieć | , więc jeśli podzielimy stronami przez y równanie x=−4y, to dostaniemy po | |
| y |
| x | −4y | ||
= | |||
| y | y |
| x | −4 | ||
= | |||
| y | 1 |
| x | |
= −4 | |
| y |
| x | ||
Odp. | wynosi −4. | |
| y |