Kwadratowa
Oliwia: Ostatnie zadanie na dzisiaj bo juz mam dość
Wyznacz możliwie najszerszy przedzial do którego należy liczba p i możliwe najszserszy
przedzial do którego należy liczba q jeśli pierwiastki trójmianu
y=x2+px+q spelniaja nierownosci
−5<x1<−4
2<x2<3
Tutaj nie wiem jak podejść do tego zadania
24 kwi 14:54
Jerzy:
Musi być:
f(−5) > 0 i f( −4) < 0 i f(2) < 0 i f(3) > 0
24 kwi 15:00
Oliwia: A cos więcej aby zrozumieć
Dlaczego tak ?
24 kwi 15:03
Oliwia:

Narysowalam sobie na osi liczbowej taki szkic
24 kwi 15:10
Jerzy:
I teraz widać, skąd te warunki
oczywiście Δ > 0
24 kwi 15:19
Oliwia: dziekuje
czyli x1 i x2 nie musze wyznaczać ?
24 kwi 15:22
Jerzy:
Nie
24 kwi 15:24
Oliwia: wyszlo mi tak
25−5p+q>0
16−4p+q<0
4+2p+q<0
3+3p+q>0
Nie umiem za bardzo sobie z ty poradzić na chwile obecna
24 kwi 15:42
Oliwia: Ostatnia nierownosc
9+3p+q>0
24 kwi 15:43
Oliwia: Odpowiedz do zadania jest taka
1<p<3
−15<q<−8
24 kwi 15:51
yht:
zrób (nietypowy) układ współrzędnych − nie taki x,y tylko p,q
narysuj w nim funkcje liniowe q=5p−25, q=4p−16 itd.
potem zakreskuj obszary (jeśli w nierówności będzie > to obszar nad prostą, jeśli < to pod
prostą)
i na koniec zobacz jaka będzie część wspólna wszystkich 4 nierówności
24 kwi 15:55
Oliwia: Pomozesz Jerzy dokonczyc to zadanie ?
Bardzo prosze
24 kwi 15:55
Oliwia: Dzieki yht
Tak zrobie jak piszesz ale musze jednak wypocząć.
To chyba z tego względu to zadanie było oznaczone jako trudne
24 kwi 15:59
yht:
możesz to zadanie zrobić też korzystając z wzorów Vieta
−p = x1+x2
q = x1*x2
ze względu na warunki patrzysz jaka może być najmniejsza i największa suma x1+x2
najmniejsza: musi być x1=−5, x2=2, wtedy x1+x2=−3
największa: x1=−4, x2=3, x1+x2=−1
czyli −p∊(−3,−1) stąd p∊(1,3)
to samo z iloczynem, najmniejszy i największy, potem q∊ ...
24 kwi 16:03
Oliwia: najmniejszy lioczyn będzie dla x1=−5 x2=3 będzie wtedy −15
Naj większy iloczyn będzie dla x1=−4 x2=2 będzie wtedy −8
wtedy q należy (−15,−8)
dziekuje CI za pomoc
24 kwi 19:10