rr
nick: | | 2xy | |
y'= |
| − jak zacząć i jaka metoda dalej? |
| | x2−y2 | |
24 kwi 14:49
Jerzy:
| | y | |
ja bym podzielił licznik i mianownik przez x2 ... i mam równanie zupełne y' = f( |
| ) |
| | x | |
24 kwi 14:51
Jerzy:
| | y | |
Dalej ... podstawienie: u = |
| , y = ux , y' = u + ux' |
| | x | |
i masz równanie o zmiennych rozdzielonych
24 kwi 14:53
Jerzy:
upss ... i mam równanie jednorodne i oczywiście: y' = u + u'x ,
a ostatnie o zmiennych rozdzielonych
24 kwi 14:56
nick: kurcze, coś się domyślałem że bedzie z podstawieniem, ale nie umiałem przekształcić, dzięki!
24 kwi 15:00