matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miara kata
xxxy:
Punkty A1, A2, A3,.....,A12 dziela okrag na 12 rownych lukow. Punkt P jest miejscem przeciecia cieciw A
7
A
1
2
i A
2
A
9
. Ile wynosi miara kata A
1
2
PA
2
?
24 kwi 14:31
Janek191:
γ = 60
o
β = 30
o
2 β + δ = 180
o
⇒ δ = 180
o
− 60
o
= 120
o
zatem α = 180
o
− δ = 60
o
===============
24 kwi 19:14
Mila:
2
2
∡A
12
A
9
A
2
=
*180
o
=30
o
jako kąt wpisany w okrąg oparty na
okręgu
12
12
2
∡A
9
A
12
A
7
=
*180
o
=30
o
12
α=60
o
24 kwi 19:16