matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
rafal:
1
wiedzac, ze tg α =
, oblicz wartosc wyrazenia 5(2 sin
2
α − 1)
3
3 sty 17:40
Godzio:
sin
= tg
cos
sin
2
+ cos
2
= 1 cos = 3sin sin
2
+ 9sin
2
=1
1
sin
2
=
10
√
10
√
10
sin =
v sin=−
10
10
sin jest do kwadratu w szukanym działaniu więc to bez różnicy które weźmiemy
10
1
5(2*
− 1} = 10*
− 5 = 1−5=−4
100
10
3 sty 18:01