cos α=3/5, P=40
Aranthnix: Dany jest trójkąt równoramienny o kącie między ramionami równym α i polu P. Oblicz długość
ramienia tego trójkąta.
24 kwi 13:54
Aranthnix:
24 kwi 13:55
pytajnik:

| | a*b | | x2 | |
P= |
| sinα ⇒ P= |
| *sinα cos zamień na sin z 1 tryg. |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 14:13
Aranthnix: Już rozumiem. Cały czas myślałam, że w tym wzorze a określa podstawę i Twoje przekształcenie
nie miałoby sensu, ale wyczytałam w książce, że sinus kąta α jest zawarty między bokami a i b,
dlatego doprowadziłeś do x2. Wielkie dzięki.
24 kwi 15:48