...
Radek: Potrzebna pomoc
Oblicz:
2log35 − 5log32
2 jest do potęgi log35 a 5 do log32
24 kwi 13:50
Jerzy:
= 0
24 kwi 13:52
Radek: Czyli wychodzi mi zły wynik

, mógłbyś pokazać jak to zrobić?
24 kwi 13:55
Jerzy:
alogbc = clogba
24 kwi 14:02
Radek: A można to zrobić w taki sposób?
log
35 = log
25 / log
53 = a
| | 1 | |
2a = 5 do potęgi |
| odwracamy logarytm i wychodzi 5 do potęgi log32 |
| | log23 | |
24 kwi 14:02
Radek: log35 = log25/log23 *
24 kwi 14:04
Jerzy:
| | log25 | | 1 | |
2log35 = 2 |
| = 5 |
| = 5log32 |
| | log23 | | log23 | |
24 kwi 14:09
Jerzy:
te ułamki to oczywiście wykładniki
24 kwi 14:11
Jerzy:
Teraz widzę,że zrobiłeś dokładnie tak samo
24 kwi 14:12
Radek: Dziękuje za pomoc

!
24 kwi 14:13