a
nick: równania różniczkowe − kiedy zostawia się wynik w postaci c=..., a kiedy y=... ? w czasie
robienia przykładów raz jest podane tak raz tak... C się podaje gdy nie można łatwo y
obliczyć, dobrze kojarzę?
24 kwi 13:34
Jerzy:
rozwiązaniem równania jest zbiór funkcji z dokładnością do stałej
można ją obliczyć, mając warunki brzegowe
24 kwi 13:36
nick: czyli jak np mi wychodzi:
y−1/y = cx
to moge to zostawic w postaci: c= y−1/yx i raczej nie obetnie mi za to pkt na kolokwium?
czy koniecznie musze przeksztalcac zeby wyznaczyc y?
24 kwi 13:39
nick: bo przeksztalcenia dosc dziwne wychodza, jakies z pierwiastkami itd ; /
24 kwi 13:39
Jerzy:
to zależy od prowadzącego, często wyniki zostawia się w postaci uwikłanej
( nie wyznacza się y wprost )
ten przypadek jest prosty i łatwo wyznaczyć y
24 kwi 13:40
nick: aa ok bo w wolphramie wpisałem sama koncowke i potraktowalo to jako rownanie zwykle...
w takim razie nie rozumiem ostatniego przejścia, bo przeskoczyl strasznie:
http://imgur.com/WKEVwWs
y−1/y = cx
jak mnoze przez y
y−1 = ycx − nic mi to nie daje ...
jak daje do potegi −1
y/y−1 = 1/cx
y = y−1/cx
za kazdym razem nie wiem jak sie pozbyc y z prawej
24 kwi 13:54
Jerzy:
| | 1 | |
y − 1 = yCx ⇔ y − yCx = 1 ⇔ y(1 − Cx) = 1 ⇔ y = |
| |
| | 1 − Cx | |
24 kwi 13:56
nick: dziękuje bardzo za szybką pomoc, może dam rade sie do jutra nauczyć na kolosa jeszcze
24 kwi 13:57
nick: bo najwieksze problemy mam z ostatnimi przeksztalceniami wlasnie
24 kwi 13:58