stereometria
2k16: Dany jest trójkąt ostrokątny abc, w którym ac = 9 i ab = 12.
Pole tego trójkąta jest równe 27 √3 .
Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
24 kwi 13:31
Ajtek:
Podstawa, czy rozszerzenie
24 kwi 14:10
2k16: rozszerzenie
24 kwi 14:13
Ajtek:
I w czym problem
24 kwi 14:13
Ajtek:

P=0,5*12*9*sinα, wyliczysz sinα.
Pamiętamy, że α jest katem ostrym i liczymy cosα, cosα∊(0;1)
Z tw. cosinusów znajdujesz długość c i masz już wszystko.
24 kwi 14:20
pytajnik: | | a*b | |
P= |
| *sinα liczysz sinα zamieniasz go na cosα i z tw cos liczysz 3 bok a później |
| | 2 | |
ze wzoru na pole
| | abc | |
P= |
| wyliczysz promień |
| | 4R | |
24 kwi 14:20
2k16: dzieki wielkie
24 kwi 14:36