jak wylaczyc 2 przed nawias
historyk : Miałem taki przykład do zrobienia 4/pierwiastek z 7 plus 3 i obliczalem i wyszło mi to 4
pierwiastki z 7 − 12 /−2 wiem ze trzeba wyłączyć przed nawias ale nie wiem jak
24 kwi 13:29
Oliwia: Pomoge w miare możliwości
| 4 | | 4(√7−3) | |
| = |
| =−2(√7−3) |
| √7+3 | | −2 | |
24 kwi 13:34
historyk : Dlaczego tak
24 kwi 13:35
historyk : 4/pierwiastek z 7 plus 3 razy pierwiastek z 7 −3/pierwiastek z 7 − 3 równa się 4 pierwiastek z
7 −12/pierwiastek z 7 do kwadratu − 3 do kwadratu równa się 4 pierwiastek z 7 −12/7−9 równa
się 4 pierwiastek z 7 −13/ −2 równa się
24 kwi 13:38
Oliwia: Przepraszam ale ja się nie rozczytam po Twoim pisaniu
czy początek ma być taki
24 kwi 13:46
historyk : Tak
24 kwi 13:47
historyk : I co z tym przykładem
24 kwi 13:52
Oliwia: | 4 | | √7−3 | | 4(√7−3) | |
| * |
| = |
| = |
| √7+3 | | √7−3 | | (√7+3)*(√7−3) | |
Teraz skracasz 4 z dwojka i (−) przenosisz do licznika .
24 kwi 13:57
historyk : Czemu ty masz inaczej jak ja bo ja mam tam 12 a ty nie a przecież nie jest źle zrobione
24 kwi 14:01
Oliwia: Mamy jednakowo
| 4(√7−3) | | 4√7−12 | |
| = |
| teraz widzisz tylko ja tego mnie mnozylam ale od razu |
| −2 | | −2 | |
skrocilam
24 kwi 14:05
Oliwia: Popytaj jeszcze sobie jutro w szkole kogos z klasy
24 kwi 14:07
historyk : To co mam zrobić jak wyjdzie mi taki wynik
24 kwi 14:37
Oliwia: Ja mysle ze możesz go tak zostawić
Ale to zależy jakiej odpowiedzi od Ciebie oczekują
mogą tez oczekiwać takiej −2√7+6 =6−2√7
Wszystko zależy od tego do jakiej postaci to przekształcisz
24 kwi 14:43
Oliwia: ja tez mam kłopoty
No ale to w sumie jest proste
Chcesz wyciagnac w liczniku przed nawias 2
Licznik masz taki 4√7−12
Patrz jak ja bym to zrobila
4√7=2*2√7
12=2*6
2*2√7−2*6= 2(2√7−6)
24 kwi 14:47
historyk : Mam takie odpowiedzi 1/4 pierwiastek z 7 −3 6−2 pierwiastek z 7 6 plus 2
pierwiastki z 7
24 kwi 14:52
Oliwia: 6−2√7 taka jest odpowiedz
24 kwi 14:55
historyk : Dobra dzięki ☺
24 kwi 14:56