kwadratowa
Oliwia: Dla jakiej wartości parametru a pierwiastki trójmianu
y=5x
2+7(a−6)x−3 sa liczbami przciwnymi
zakładam ze skoro istnieja pierwiastki i maja być to liczby przeciwne to
1. Δ>0
| | −3 | |
2 x1*x2<0 ale to trochę jest dziwne bo |
| <0 i to jest spełnione |
| | 5 | |
24 kwi 13:29
Jerzy:
Za mało warunków
24 kwi 13:31
yht:
jaka jest suma liczb przeciwnych ?
24 kwi 13:32
Jerzy:
A właściwie Twój drugi jest niepotrzebny
24 kwi 13:33
zef: x1+x2=0
24 kwi 13:34
Oliwia: No tak
Suma liczb przeciwnych wynosi 0 .
Ojjj ja dzisiaj nie mysle . Dzieki za podpowiedzi
24 kwi 13:37
Oliwia: −7a+42=0
−7a=−42
a=6
Sprawdzenie
5x
2−3=0
5x
2=3
x
1=
√35 albo x
2= −
√35 czyli się zgadza .
24 kwi 13:43
yht:
czy ja wiem czy nie myślisz
nauka do matury polega na wykuciu 50000 schematów
pierwsze kilka tys. jest najgorsze
potem niektóre następne wynikają z tych które już znamy
najgorzej opanować pierwsze kilka tysięcy, to i tak b.dużo
jak wykujesz wszystko to nie musisz myśleć w ogóle
24 kwi 13:45
Oliwia: yht
Ja do matury mam bardzo daleko jeszcze
Jeszcze pewnie nie raz poproszse o pomoc gdy przyjdą gorszse równania i nierownosci z
parametrem
Wiec wszystko przede mną >
24 kwi 13:50