rozwiąż nierówność
maturzystka: x5 + 2x4 + 3x3 + 2x2 ≤ 0
24 kwi 12:49
Jerzy:
wyłącz x2 przed nawias
24 kwi 12:50
maturzystka: niewiele mi to dało, wciąż nie wiem co mam dalej zrobić..
x2(x3 + 2x2 + 3x + 2) ≤ 0
24 kwi 12:53
Ajtek:
Szukaj pierwiastków całkowitych, wymiernych, tego wielomianu w nawiasie.
24 kwi 12:54
Jerzy:
x = −1 jest pierwiastkiem nawiasu ... teraz podziel go przez (x + 1)
24 kwi 12:55
maturzystka: mam! faktycznie −1 będzie mi pasowało. dziękuję Wam
24 kwi 12:55
Jack: (x3 + x2 +x2 + x + 2x + 2) = x2(x+1)+x(x+1)+2(x+1) = (x+1)(x2+x+2)
24 kwi 12:55
pytajnik: wyrażenie w nawiasie zeruje się dla x=−1 i wychodzi x2(x+1)(x2+x+1)
24 kwi 12:56