matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uzasadnij..
notes55:
Czy istnieje kat ostry α taki, ze
2
sinα =
√
3
/ 3 i tgα =
3
odp uzasadnij
3 sty 17:37
Godzio:
2
sinα
tgα=
=
3
cosα
2
√
3
3
=
3
cosα
2cosα =
√
3
√
3
cosα=
=> α = 30
o
2
1
√
3
sin30 =
≠
2
3
3 sty 18:06
Eta:
Można tez tak:
√
3
2
√
3
x
sinα=
=
3
6x
2
2
√
3
x
tgα=
=
3
3
√
3
x
to sprawdzamy czy zachodzi tw. Pitagorasa (6x)
2
= (2
√
3
x)
2
+ ( 3
√
3
x)
2
36x
2
= 4*3x
2
+ 9*3x
2
36x
2
≠ 39x
2
−−− nie zachodzi zatem taki kąt α nie istnieje
3 sty 18:27