Miejsca zerowe funkcji, wzory Viete'a
Iksde: Liczby a i b (a<b) są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2 + (3m − 2)x + (2m −3). Jeśli iloczyn
liczb a i b jest równy 1, to różnica a−b wynosi?
Przyjmuje że a=x1 b=x2
x1< x2
x1−x2=?
Wyliczam sobie z wzoru Viete
x1*x2 = ca
1 = 2m−31
m = 32
wyliczam delte aby obliczyć wartości pierwiastków i następnie odjąć je od siebie
f(x)= x2 + 52x
Δ=94 √Δ = 32
x1 = −2
x2 = −12
x1−x2=?
−2+12 = −32
Natomiast w książce wynik to −2√3
Coś robię nie tak, gdzieś błąd w obliczeniach?
24 kwi 12:23
Rafal44: 1=2m−3
4=2m
m=2
24 kwi 17:24
Iksde: No tak
Czyli gdy m = 2
f(x)=x
2+4x −1
Δ=12
√Δ=2
√3
x
1=−2 −
√3
x
2=−2 +
√3
x
1−x
2 = −2
√3
Dzięki
24 kwi 20:34