trygonometria
xxxy: | | √3 | |
Wiedzac ze sinαcosα= |
| oblicz wartosc wyrazenia sin6α+cos6α. |
| | 4 | |
Rozbiłam to wyrazenie : (sin
3α+cos
3α)
2 −2sin
3αcos
3α=(sinα+cosα)(sin
2−sinαcosα+cos
2α)−
| | √3 | | 9√3 | |
2(sinαcosα)3= (sinα+cos)(1− |
| ) − 2( |
| ) |
| | 4 | | 64 | |
I nie wiem co z tym sinα+cosα?
24 kwi 12:10
g:
1 = (sin2α+cos2α)3 = sin6α+cos6α + 3*(sin2α+cos2α)*sin2α*cos2α
sin6α+cos6α = 1 − 3*(sinαcosα)2 = 7/16
24 kwi 12:18
xxxy: Czyli popełniłam bład rozbijajac ze wzoru na kwadrat a nie na sześcian?
24 kwi 12:22