Klasyczny przykład prawdopodobieństwa warunkowego
Kazimierz: Z urny w której jest 6 kul białych i 8 czarnych losujemy kolejno trzy kule bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wylosujemy kulę białą, jeśli pierwsze dwie
wylosowane kule były białe.
Mam taki problem z tym zadaniem, że w treści nie ma napisane, że kule te rozróżniamy, bądź są
ponumerowane, dlatego rozpatrzyłem zdarzenie B − pierwsze dwie kule są białe, trzecia może być
białą lub czarna. Takich możliwości są dwie (biała, biała, biała lub biała, biała, czarna).
A∩B − za trzecim razem wylosowano kulę czarno pod warunkiem, że pierwsze dwie wylosowane kule
były białe, zatem taka możliwość jest jedna (biała, biała, biała)
P(A|B) = 1/2
Natomiast w odpowiedziach jest wynik odpowiadający temu, że kule rozróżniamy. Czyli B − 6 * 5 *
12
A∩B − 6 * 5 * 4 więc
P(A|B) = 1/3
Czy jest tu jakieś słowo kluczowe w poleceniu mówiące o tym, że kule rozróżniamy ? Często wiem
jak rozwiązać takie zadanie z prawdopodobieństwa, jednak potem wychodzi, że autorowi chodziło
aby kule rozróżniać lub nie i przez to łatwo stracić punkty na maturze.
Proszę o wskazówkę jak się do takich zadań zabierać
24 kwi 11:59
Jerzy:
Kuli nie rozróżniami
IΩI = 14*13*12
A − BBB BCB CBB CCB
B − BBC BBB
P(B) = 6*5*8 + 6*5*4
IA∩BI = BBB
P(A∩BI = 6*5*5
| | 6*5*4 | | 1 | |
P(A/B) = |
| = |
| |
| | 6*5*8 + 6*5*4 | | 3 | |
24 kwi 12:32
Kazimierz: Rozumiem ale skoro kuli nie rozróżniamy to czemu A∩B = 6 * 5 * 4, zresztą tak jak pisałem.
Tutaj oznacza to,że pierwszą kulę losujemy na 6 sposobów, drugą na 5, trzecią na 4 czyli tak
jakby miało to znaczenie, która kula biała była wylosowana za pierwszym, drugim i trzecim
razem.
24 kwi 12:37
Jack: nie rozumiem czemu tak liczyc dziwnie
mamy 6 kul bialych i 8 czarnych. Obliczyc prawdopodobienstwo ze wylosujemy biala, jesli 2 biale
juz byly wylosowane.
No to skoro 2 biale juz byly, to zostaja nam 4 kule biale i 8 czarnych
| | 4 | | 1 | |
zatem prawdopodobienstwo wylosowania bialej = |
| = |
| |
| | 4+8 | | 3 | |
24 kwi 12:41
Kazimierz: Z tym, że mi nie chodzi o sposób rozwiązania, tylko dlaczego to myślenie jest nieprawidłowe:
"zdarzenie B − pierwsze dwie kule są białe, trzecia może być
białą lub czarna. Takich możliwości są dwie (biała, biała, biała lub biała, biała, czarna).
A∩B − za trzecim razem wylosowano kulę czarno pod warunkiem, że pierwsze dwie wylosowane kule
były białe, zatem taka możliwość jest jedna (biała, biała, biała)
P(A|B) = 1/2 "
24 kwi 12:45
Kazimierz: *za trzecim razem wylosowano kulę białą − miało być
24 kwi 12:46
Jerzy:
IA∩BI = wylosowano (BBB) = 6*5*4 ( jedna z 6−ciu*jedna z 5−ciu*jedna z 4−ch)
24 kwi 12:49
Jerzy:
Ja tam się pomyliłem IA∩BI = 6*5*4 ( omylkowo napisalem 6*5*5*)
24 kwi 12:51
wmboczek: @Kazimierz
nie uwzględniasz liczebności kul, pod BBB kryje się inna liczba zdarzeń niż pod BBC
Tak jakby powiedzieć, ze przy 100 losach z 1 nagrodą masz 50% szans na wygraną,
bo możesz wygrać lub przegrać
24 kwi 13:40
Kazimierz: aaach, no tak, na takie właśnie proste wytłumaczenie czekałem. Dzięki wielkie wmboczek !
24 kwi 13:43