podnoszenie rownania do kwadratu
maturzysta: Jesli mam cos takiego i chce to podnieść do kwadratu:
2x
2 +
√1+x − 4x
2 = 3 + 2x //
2
To robię to podnosząc do kwadratu pojedynczo kazda liczbe czy biorę cala lewa strone w nawias i
wymnazam każde przez każde?
Czy poprawnie będzie tak:
4x
4 + 1 + x + 16x
4 = 9 + 4x
2
24 kwi 11:36
prosta:
bardzo niepoprawnie
24 kwi 11:45
Oliwia: (a+b+c)2=
(a+b)2=
24 kwi 11:50
zef: 2x2+√1+x−4x2=3 +2x //2
(2x2+√1+x−4x2)(2x2+√1+x−4x2)=(3+2x)(3+2x)
24 kwi 11:52
Oliwia: No ale możesz to zapisac jako
−2x2+√1+x=3+2x
Teraz podnosisz do potęgi drugiej po wyznaczeniu dziedziny
Staram się tez pomagać bo inni mi tez pomagają
24 kwi 11:56
maturzysta: A czy musimy uwzględnić założenia jakies np. dla pierwiastka? Że x ≥ −1 ? I końcowy wynik
uwzględnić z tymi zalozeniami?
Kolejne pytanie, wymnozylem to i otrzymałem:
4x4 − 4x2√1+x + x2 + 2x + 1 = 9 + 12x + 4x2
Pierwiastek przez pierwiastek gdy mnozylem to zrobiłem to jako √(1+x)*(1+x) czy poprawnie?
I ostatnie, chciałem podnieść cale wyrażenie do kwadratu aby się pozbyć pierwiastka a on caly
czas występuje, jak się go pozbyć?
24 kwi 12:03
prosta:
najlepiej pierwiastek pozostawić po lewej stronie,
a pozostałe składniki przenieść na prawą
i potem podnieść do kwadratu
24 kwi 12:18