Macierz w bazach
nick: Odwzorowanie liniowe δ: R3 → R2 w bazach (1,2,3), (3,0,1), (0,−1,1) w R3 i (1,1), (1,−1) w
R2 ma macierz [1 0 1
−1 2 2] . Znaleźć macierz w bazach ( 1,0,1), (1,0,0), (0,1,0) w R 3 I
standardowej w R2.
24 kwi 11:24
nick: Ktos?
24 kwi 16:59
jc:
δ(1,2,3) = (1,1) − (1,−1) = (0,1)
δ(3,0,1) = 2 (1,−1) = (2,−2)
δ(0,−1,1) = (1,1) + 2 (1,−1) = (3,−1)
Wyraź wektory (1,0,1), (1,0,0), (0,1,0) jako kombinacje liniowe wektorów
(1,2,3), (3,0,1), (0,−1,1).
Teraz łatwo znajdziesz δ(1,0,1), δ(1,0,0), δ(0,1,0).
Na koniec napisz nową macierz.
24 kwi 17:51